1/16/2011

’Šta’ sam ja u horoskopu i da li / zašto bi to uopšte bilo važno? - I deo


I deo


postavka sa kojom astrologija barata u osnovi jeste da, zbog sinhronicitetske osobine veza između Mikro i Makro – kosmosa, svaka stvar, biće ili proces , ukratko svaki fenomen, nosi ’obeležja’ trenutka u kome se rodio, tj. kao specifično takav se prvi put pojavio; a ta ’obeležja’ na koja se astrologija posebno osvrće jesu ’stanje’ neba onako kako se videlo sa Zemlje u datom vreme-prostoru (koordinatama na planeti), i to pre svega (mada ne isključivo) položaji planeta našeg Solarnog sistema u odnosu na ekliptička sazvežđa (ekliptika je od nastanka astrologije u drevnom Egiptu  podeljena na 12 jednakih delova do po 30°, uprkos izvesnim astronomskim razlikama u prostornoj širini svakog od sazvežđa- i astrološka praksa već milenijumima dokazuje ovakvu podelu kao ispravnu), položaji Sunca i Meseca u odnosu na ista, te položaji tih tela međusobno (uglovi, njihovi odnosu u krugu od 360°) i u odnosu na linije Horizonta i Meridijana. posmatranjem ovih faktora stanja neba za dati vremeprostor ’momenat’, astrolog dobija simboličnu sliku suštinskih obeležja nastalog (rođenog) fenomena.

složeni fenomen pojedinačnog ljudskog bića, njegove specifične osobine, njegov karakter i ’sudbinu’ (snažnu tendenciju životnog toka shodno svim predispozocijama, stečenim i urođenim) nemoguće je opisati na jedan jednostavan način – ne bez puno uopštavanja i krajnjih pojednostavljenja, a što bi opet vodilo gubitku tog bića kao takvog, pojedinačnog, iz vida.

iz ovoga vidimo sav besmisao toga da konkretnu osobu jednostavno označimo kao ’Raka’ ili ’Blizance’ ili sl. „u horoskopu“, kako se na žalost odomaćilo u popularno-astrološkom mišljenju.  ipak, iako krajnje pojednostavljena, ovakva odrednica nosi izvesnu vrednost u sebi – kao važan faktor, značajan deo, celovitije i kompleksne slike koju nam individualna natalna karta može dati o nekoj osobi:  to je faktor koji govori o individualnom položaju Sunca u odnosu prema Zvezdama, opštije rečeno,  prema jednom od Sazvežđa u Ekliptičkoj Dvanaestorici[1].

ovako posmatrano, zvezdani položaj Sunca neće nam reći sve o nekoj osobi, i daleko od toga da će nam naznačiti neke lične intimne detalje i pojedinosti njegovog/njenog života, ali će nam dati opis o nekim opštim, suštinskim karakteristikama koje ima opšti ton osnovne inidividualne volje, životne energije (pomislite samo koliko je to široko! ... a opet, osnovno za svakog od nas) te osobe.
Sunce budući simbolično u natalnoj karti predstavlja životodavca, sam život najšire uzev (!), kreativnu silu u pojedincu (i Sazvežđe oslikava tip te kreativne sile, među 12 ’tipova’ odnosno različitih vidova njenog prizmatičnog grananja), te centar individualne svesti i izvor pojedinačne volje, analiza njegove ’pozicioniranosti’ u Sazvežđu može nam dati opis osobe u ovom smislu.



idi na II deo


[1] ukoliko posmatramo iz perspektive Sideralne astrologije, naravno. iz okvira Tropskog sistema, takva informacija nema nikakve veze sa zvezdama, nego sa sub-deobom kretanja Zemlje oko Sunca u odnosu na godišnja doba severne hemisfere i to posebno i samo onih krajeva u kojima važi klima od 4 godišnja doba!


*************

NOSCE TE IPSVM 
~ spoznaj samog sebe! ~

No comments:

Post a Comment