1/19/2013

Kratko tumačenje natalnog horoskopa - "Bob Rock"



KRATKO TUMAČENJE NATALNOG HOROSKOPA
šifra "Bob Rock"



Sunce se nalazi u sazvežđu Device, Mesec u sazvežđu Ovna i oba Svetla aspektovana su egzaktnim aspektima (orbisa ispod 1°) od strane planeta koje su potpuno različite prirodi samih Svetala prema njihovim položajima u sazvežđima, što te opisuje kao naglašeno kompleksnu i mnogo-stranu ličnost, ne samo u pogledu sopstvenih interesovanja već i realnih sposobnosti i osobina. Merkur je, međutim, najugaonija planeta, vladar je Solarnog sazvežđa i nalazi se u svojoj sopstvenoj egzaltaciji, tako da je najjača vibracija ovde pre svega merkurovska – ti lako svesno prepoznaješ svoju sopstvenu prirodu i uspevaš je manifestovati, ispoljiti delovanjem u svojoj okolini tako da to delovanje izražava na direktna način ono što u dubljem smislu jeste tvoj identitet (Merkur kao vladar Solarnog sazvežđa na istaknutom Uglu, MC-u, i ujedno planeta najbliža Uglu u horoskopu).

Devičansko Sunce opisuje identitet i život suštinski orjentisan na intelekt, umni rad i ispoljavanje umne sposobnosti. Ključne reči Sunca ovde su: analiza, preciznost u mišljenju, izražavanju i manuelnim operacijama [a što sve potvrđuje i dodatno naglašava ugaoni Merkur]; svesnost detalja i sposobnost brzog baratanja podacima, sposobnost prepoznavanja šeme/obrasca/paterna u komplikovanim strukturama, te sposobnost snalaženja u problemskim i zamršenim situacijama prodornošću uma i analitičkom snagom mišljenja. Sunce u Devici orjentisano je na praktične stvari i teži iznaći najefikasnije načine za funkcionisanje (u ma kojoj oblasti i na ma kom nivou), i ovo se harmonično nadopunjuje sa Mesecom u Ovnu, čiji je princip neposrednost i prodornost, te koji je takođe zainteresovan pre svega za prkatične i neposredne aspekte života. Ovakav Mesec, pak, daje žestinu, energičnost i orjentisanost na čulno, koje sama Devica,  zainteresovana pre svega za intelektualnu sferu i sposobna da se od čula distancira putem snage razuma, u sebi nema. Međutim: Mesec se nalazi u egzaktnoj konjukciji (orbisa svega 9’ lučnih) sa Saturnom, dok je Sunce u dvostrukom egzaktnom aspektu, konjukciji sa Uranom (orbisa 40’ lučnih) i kvadratu sa Marsom (orb 38’), a Mars i Uran uzajamno su u kvadratu orbisa samo 2’ lučnih; i budući egzaktni, to su najjači aspekti, koji dominiraju horoskopom.

Saturn ovnovskom Mesecu ’daje’ smirenost, samokontrolu i sposobnost da se pre impulsivne ne samo akcije nego i pre samog javljanja poriva ka akciji ’upali lampica’ samorefleksije, te umesto nekontrolisanih burnih nagonskih reakcija na utiske, ovaj inače žustar i žestok Mesec veoma je kultivisan u svojim delovanjima. Pošto se Mesec odnosi na naše navike, nagonske reakcije na sve utiske iz okoline i na način kako se prilagođavamo, njegova konfigurisanost sa Saturnom ovde oslikava pre svega potrebu za samokontrolom i svesnom samoizgradnjom što se navika i nagonskog ponašanja tiče. Seksualni nagon Meseca u Ovnu je jak, može se reći nezajažljiv, ali Saturn ’gura’ ka samoograničavanju, postavljanju reda i strukture u načinu manifestovanja svih spontanih impulsa, tako da ovde postoji težnja da seksualna energija na neki način bude ograničena, usmerena i  organizovana u svom ispoljavanju. Prisutan je takođe perfekcionizam u zahtevima od sebe i drugih, kao i sposbnost oštre kritičnosti prema rezultatima rada (bilo svog bilo tuđeg).

Osim ove snažne konjukcije sa Saturnom, Mesec je aspektovan (u nešto širem, ali ipak značajnom za uzeti u obzir, orbisu – ne više od 03° 30’ ) trigonima sa Venerom i Marsom, što sve zajedno ima tendenciju gomilanja i nepokretnog strukturisanja velike snage [budući su kvadrati i opozicije aspekti koji donose dinamiku, dok su sekstili i trigoni aspekti stvaranja stabilnih, fiksnih struktura]. Kreativni potencijal je veliki (Mesec i Saturn konfigurisani sa Venerom), motivisanost za aktivnost je snažna i ambicija postoji (Mesec i Saturn konfigurisani sa Marsom), ali čim je prepoznato, samo posedovanje ove sposobnosti teži da postane dovoljno. Ovaj veliki trigon daje snagu za suočenje sa svakom vrstom prepreke i uspešno prolaženje kroz nju, ali takođe i izvesno ulenjujuće samozadovoljstvo koje proizilazi iz sopstvene svesti o toj sposobnosti, te sa godinama tendenciju da se „ostavi dobro na miru“. Ovo se pre svega odnosi na sopstvene navike i na automatske obrasce ponašanja. Jednom usvojene, korisne i ekonomične (za lično baratanje energijom) obrasce imaš tendenciju da 'tvrdoglavo' ne želiš promeniti, pa čak i kada praksa počne pokazivati da je vreme za promenu došlo.

S druge strane, Sunce se nalazi u veoma dinamičnoj konfiguraciji – i to sa ’bombastičnim’ i muškim planetama -  i zahvata Ugao horoskopa, tako da premda na nivou svakodnevice težiš kontrolisanim reakcijama, usvajanju stabilne rutine i jasnoj strukturi, u onome što je sama srž tvog identiteta stvari stoje posve drugačije: ti si biće promene, nepresušne aktivnosti koja ruši postojeće i stalno traga za novim i drugačijim, svežim, onim još-ne-iskušanim i u osnovi nepredvidivim! Ovo je naizgled nespojivo i paradokslano, posmatrano u sprezi sa osobinama opisanim na osnivu konfigurisanosti Meseca, ali zapravo nije tako: upravo različitost ovih unutrašnjih principa jeste dinamičko jezgro tvog razvoja, i neophodnost koegzistencije ovih suprostavljenih principa tokom života te na razne načine stavlja u izazovne situacije koje podstiču kvalitetnu kvalitativnu samo-promenu.

Sunce u ovoj egzaktnoj i dinamičkoj konfiguraciji sa Uranom i Marsom opisuje te kao čoveka čija je težnja ka slobodi osnovni lajt-motiv njegove egszistencije. Ona se može izraziti na mnogo načina, u zavisnosti od oblasti kojom se baviš, ali ma koju formu zadobila, Sloboda kao ideja-vodilja ostaje dominantna tema života, i to ne samo kao puki ideal, već kao naćin života u praktičnom i konkretnom smislu. Mesec u Ovnu, a posebno kada u konfig. sa Saturnom i Marsom, veoma je orjentisan na praktično i neposredno – ideali moraju biti življeni da bi imali bilo kakvog smisla; Sunce sa Marsom takođe govori o ovome, dodajući toj slici snažni poriv da se životu pristupi kao borbi i izazovu, tragajući za uvek novim i većim izazovom kroz koji se lična snaga može razvijati i u kome se može do punine iskazati. Činjenica da konfiguracija Sunca, Urana i Merkura zahvata uglove (Merkur je najugaonija planeta, ali odmah uz njega ide ova čitava konfiguracija kao sledeća po snazi orbisa/blizine – sve tri planete su longitudalno udaljene manje od 2° od ose MC-a) opisuje te kao osobu od akcije koja nastupa i postupa žestoko i sa autoritetom deluje na druge ljude; ovo je dodano pojačano time što zračiš samokontrolom Mesec-Saturn aspekta i što snaga i žestina koje ispoljavaš nisu poput ’stihije’ već – premda u kombinaciji sa Uranom mogu zaista delovati na okolinu kao udar groma i imati ponekad podjednako destruktivne posledice po izvesne strukture za koje se ljudi vezuju (ovde ne zalazimo u pitanje ’dobrog’ i ’lošeg’ takvih manifestacija energije ) – jesu zapravo vrlo kultivisana ispoljavanja energije, svesna i rafinisana.

Najsnažniji aspekt horoskopa, što se orbisa tiče, a i pozicioniranosti u celini u natalu, jeste kvadrat Marsa i Urana. On opisuje ogromnu radnu sposobnost i moć za proizvodnju, konkretno stvaranje, prenošenje iz sveta ideja, višeg uma (Uran) u materijalnu realnost putem adekvatne primene fizičke sile (Mars).

Ako bih, u celini uzev, morala da kažem samo nekoliko osnovnih reči da njima opišem glavne karakteristike tvog života prema natalnom horoskopu, te bi reči, zajedno sa na početku navedenim osobinama sazvežđa Device i ugaonog Merkura, bile još i ove: prodornost, efektivnost i produktivnost.

Među samim planetama, Merkur je svakako najistaknutiji; osim što vlada sazvežđem Sunca i time predstavlja sam tvoj život i tvoj identitet u dubljem smislu (onako kako ga sada možda poznaju i vide samo tvoji najbliži, najprisniji saradnici i intimni prijatelji, porodica, te kako ćeš eventualno potomcima biti poznat po svojim delima posle smrti – tj. ono što je „zlatni trag“ celine života, obeležje individualne Solarne niti), nalazi se u konfiguraciji sa samim Suncem (konjukcija) i sa vladarem sazvežđa Meseca (Marsom), u sopstvenom sazvežđu domicila i egzaltacije (u Devici) i u samom Vrhu Neba, tj. najvišoj tački horoskopa, tzv. elevaciji – na MC-u (kao planeta koja je najugaonija u horoskopu). Ovo ti ’daje’ sve merkurovske osobine u izobilju – okrentost u misli i govoru, lakoća komunikacije i ostvarivanja kontakta, brzo učenje, itd.  -  te je mogućnost uspeha u svakom mundanom poduhvatu zagarantovana. Ali ono što je još važnije, ovako pozicioniran Merkur ’daje’ ti izrazitu prilagodljivost i promenljivost, kao i otvorenost uma (Merkur je, uz Sunce i Marsa, aspektovan i Uranom), te stalnu mentalnu protočnost i mladost , čak možemo reći detinjastost – a što je direktni izraz osobina tvoga Sunca, koje se lako i direktno prepoznaju i izražavaju (Merkur na Uglu, i to na MC-u), bivaju manifestovane u životu kroz interakciju sa okolinom. To govori o snažnoj tendenciji da se voljno i svesno donose onakvi izbori (Merkur-Mars-Uran-Sunce dinamično tesno konfigurisani i ugaoni) koji su u skladu sa sopstvenom dubljom prirodom (Solarne osobine) i da se sam tok života odvija harmonično (bez puno destruktivnih tendencija i pružanja otpora izvesnih delova bića tome) u skladu sa Višom Voljom.

Merkur važi i za učitelja među planetama, posebno takvog koji je orjentisan na praktična pitanja i probleme, a ugaono Sunce poseduje puno strpljenja, ljubavi, volje da daje i spontane zračeće snage toplog zaštitničkog autoriteta, tako da – ma kakav izbor zanimanja inače u životu bio – posao podučavanja može biti ono što će ti pružiti najviše uživanja i intimne satisfakcije. 


******


NOSCE TE IPSVM
~ spoznaj samog sebe! ~