10/12/2012

TUMAČENJE NATALNOG HOROSKOPA

KRATKO TUMAČENJE NATALNOG HOROSKOPA
šifra "Noira"






Sunce se nalazi u sazvežđu Strelca, Mesec u sazvežđu Bika. Ova kombinacija Svetala opisuje te kao osobu suštinski orjentisanu u životu na ekspanziju i napredak – prepoznavanje i podsticanje toga kod sebe i drugih, posebno u duhovnom i društvenom pogledu. U svemu što radiš inspirisana si težnjom ka Višem i stalno sve boljem-i-boljem; slikovito rečeno, pogled ti je uvek uprt ka Horizontu, kao granici i idealu – i to su zapravo horizonti, mnoštvo mogućnosti koje kao otvorene primećuješ i osećaš da te dozivaju – da ih dosegneš (svojim radom i životom, ne samo znanjem/umom dokučiš), kako bi otuda išla dalje – ka novim mogućnostima i horizontima koji se neprekidno otvaraju.

Ova dinamika kretanja uvis i ekspanzije karakteriše sam tvoj identitet – ono što iznutra daje kvalitete tvom biću u ovoj inkarnaciji. To nije ’prazni idealizam’, ili iluzorna težnja ka ’nedostižnom’, zato što si paralelno sa ovim osoba čvrsto i stabilno utemeljena u praktičnom, čulnom i opipljivom. Priroda, sa svim njenim osobinama, za tebe je izvor inspiracije i spontano umeš da razumeš, instiktivno osećaš, suštinski način njenog funkcionisanja: kako bića rastu, kako napreduju, šta im je potrebno za to – kakva hrana, nega i okolnosti. Ono što je prirodno za tebe je sinonim za ono čisto, neiksvareno, iskonsko, i to umeš prepoznati u svakom biću sa kojim se susrećeš. Zato poseduješ  ’dobro oko’ za ljudsku prirodu, razumeš šta suštinski motiviše pojedince sa kojima se srećeš, čime se hrane (fizički i ne-fizički) i lako prepoznaješ ka kom/kakvom cilju je usmereno njihovo kretanje. Orjentisanost na Cilj je u celini jedna od ključnih tema za tebe; u najnižem i neuravnoteženom vidu, to može voditi ka slepoj težnji ka ostvarenju prolaznih ciljeva (društveni položaj, ugled itd.), u najvišem – ka celoživotnom usmerenju na jedan jedini cilj, kome se ne teži zarad bilo kakvih plodova i rezultata već zarad njegove vrednosti same; ultimativno, to je jedna  duhovna orjentisanost na postepeno transcendiranje sve ne-suštinskog i ne-autentičnog (za tebe samu).

Kombinacija Merkura, Marsa i Jupitera kao ugaonih planeta opisuje te kao osobu koja nastupa sa snagom, harizmom i ubedljivim govorničkim talentom, te lako imaš ulogu vođe ili pokretača u svojoj okolini. Takmičarksi poriv je naglašen i potreba da se u svemu što radiš pokažeš-dokaže, istakneš, budeš najbolja; vremenom, i kako sazrevaš kroz iskustva, ovo se može razviti tako da referenca u odnosu na koju se dokazuješ, ono ’protiv čega’ ili ’sa čim’ se boriš, ne bude nešto spolja ili neka druga osoba, već ti sama i aspekti/delovi tebe. Veoma si vitalna, obiluješ energijom fizički i psihički (lako pristupaš svojim resursima energije, lako se budi entuzijazam) što daje ogroman potencijal za uspeh u bilo čemu čega se poduhvatiš kao svog projekta. Intelekt je prodoran, živ, oštar, naklonjen kritici i ’obojen’ borbenošću, ’ratnički’; svojim mislima i rečima sečeš, pogađajući tako reći u samo srce stvari, bez puno okolišanja i suvišne ’diplomatije’. Ne voliš ulagivanje, ali dobro znaš koju i kakvu reč treba reći u kojoj društvenoj situaciji, tako da premda oštra na jeziku i žestoka u nastupu, uspevaš se snaći u svakom okruženju, prikazati sebe u najboljem svetlu u svakoj društvenoj situaciji, i steći prijatelje čak i u borbi i sukobu.

Poseduješ originalne i za tvoje sopstveno vreme i okolinu napredne, revolucionarne ideje,  ali ih verbalno iskazuješ samo u retkim situacijama; umeš da dobro prepoznaš ’puls vremena’ i osetiš šta je primereno za koje doba i koje okolnosti. U pedagogiji postoji – za tu nauku veoma važan – pojam ’zone narednog razvoja’, koji se odnosi na prepoznavanje toga na kom stadijumu razvoja je neko i podsticanje daljeg razvoja tako što se zadaju zadaci malo-iznad tog stadijuma, takvi da su tik van-domašaja u odnosu na aktuelno stanje, niti potpuno dohvatljivi a niti suviše udaljeni. Ti svojim životom manifestuješ značaj upravo ovog principa – neophodnost za čoveka da uvek ima podsticaj, neki cilj pred sobom, neki novi-nivo za dostići, korak za načiniti, ali takav da njegovo prisustvo na harmoničan način pobuđuje čoveka na rad – postavljen ni suviše daleko, ni ispod ali ni na samom nivou aktuelnih sposobnosti.

Zanimanja koja ti najviše odgovaraju jesu ona koja u sebi na neki način uključuju sledeće: briga o drugima, nega njihovog emotivnog i fizičkog stanja (posebno mladih, malih); podučavanje; predvođenje i organizacija (grupe ljudi), upravljanje; naučni rad ali koji podrazumeva puno fizičkog kretanja i raznovrsna istraživanja koja podrazumevaju telesnu angažovanost; intelektualni rad koji uključuje uzbuđenja i izazove (npr. neki vid novinarstva); sport; putovanja; takmičenje, borbu, priliku da se iskažeš kroz vid nadmetanja, kontinuiranu priliku da u poslu napreduješ.

Osim ove energične, vatrene, žestoke i čvrste strane tvog bića i tvog karaktera, tu je i veoma nežna i ranjiva strana, koju ne pokazuješ nikome osim onima sa kojima ostvaruješ intimnije, bliske odnose.  Izuzetno si osetljiva na čulne nadražaje i tvoja osećanja su duboka, ali istinsko otvaranje i predavanje voljenoj osobi u ljubavi ne odigrava se ’na brzinu’, čekaš da se odnos razvije dok ne osetiš izvesnu sigurnost (premda si inače poznata kao „hoću sve i hoću odmah“ tip čoveka, koji ne preza od rizika); a kada se to dogodi, sklona si da se žestoko vežeš za partnera, ostvarujući sa njim izvestan vid emotivne simbioze, tako da svaki rastanak ostavlja na tebe duboke tragove - pamtiš svaki trenutak veze, sve detalje, bolne i vesele uspomene su otisnute u emotivnom sećanju snažno i teško ti je da se od njih odvojiš.  

Postoji naglašena orjentisanost na vezivanje za krug bliskih ljudi (bilo da su u pitanju porodični odnosi, ili bliskost po afinititetima, pogledima na svet itd.), ’svoje grupe’, ’plemena’, u odnosu na koje meriš sebe i svoju vrednost. Vremenom i iskustvima, sazrevanje podrazumeva postepeno širenje ovog osećanja pripadnosti grupi, tako da u najvišem smislu možeš zahvatiti tim ’stavom’ (više emotivno-nagonskim nego intelektualnim) čitavo čovečanstvo i planetu Zemlju...

Potencijalno najmanje razvijen aspekt karaktera jeste sposobnost samodiscipline i istrajnosti u radu. Sklona si tome da na početku sa ogromnm entuzijazmom pristupaš stvarima, ali da se brzo ’ohladiš’ ukoliko nema odmah-instant nekih rezultata kakave očekuješ. Ova sposobnost  je aspekt tebe na kome moraš najviše svesno, voljno raditi kako bi se razvio do svog punog potencijala. Istrajavanje u radu na dugoročnim projektima, bez obzira na to što se nikakvi pozitivni rezultati ne vide odmah,  te samo-organizovanje, zajedno sa preuzimanjem potpune odgovornosti za ono čime se baviš, predstavljaju pristup koji ti može u ovom pogledu pomoći. Najlakše ti je ovo postići, i pokrenuti-kontaktirati te pomenute ’delove’ sebe, kroz intelektualni rad, generalno mentalnu aktivnost: npr. ozbiljno dublje studiranje neke teme (ili čitave naučne oblasti, itd.), pisanje, i takođe sasvim konkretno kroz vežbe koncentracije.

*****************


NOSCE TE IPSVM
~ spoznaj samog sebe! ~