5/20/2011

o tome ''kako astrologija radi''

što se tiče toga ''kako'' astrologija ''radi'' - greška kako raznih akademskih krugova, tako i samih astrologa do sada u pokušaju razjašnjavanja ovoga je što su pokušavali dokazati nekakav ''uticaj'' nebeskih tela na zemaljske okolnosti u doslovnom, materijalističkom smislu.

a astrologija se zapravo uopšte ne bavi ovime!

možda bi bilo najispravnije reći da je ona divinacijski sistem koji koristi jedan izvestan broj međusobno povezanih simbola (12 zodijačkih jata=Sazvežđa ekliptike, 10 planeta + nekoliko manjih tela našeg solarnog sistema, set od 3 modaliteta + 4 osnovna 'elementa'; 12 'zemaljskih kuća' koje su projekcija sfere neba na kružnicu, u jednoj ravni i prostorna podela te kružnice... - ovo je sve uprošćeno rečeno, naravno, dato kao najosnovnija informacija) i njima oslikava raznolike veze i odnose koje postoje na relaciji Makrokosmos-Mikrokosmos.

 astrologija 'radi' po principu zakona sinhroniciteta, odnosno 'neuzročne povezanosti', da upotrebim Jungov termin. ili, ako je to nekome bliže, na principu Hermesovog zakona ''Kako gore, tako dole; a kako dole, tako gore''. analogije su primarna logika, što se tiče metodike astrološke teorije.

pojam 'astrologija' je jako širok  i često ljudi pod time u razgovoru podrazumevaju različite stvari, pa dolazi do zabune. postoji I)astrološka teorija i II)sa njom povezana astrološka praksa, a to znači empirijski podaci o vidu ''veze'' ili drugačije rečeno ''srodnosti priroda'' nekih fenomena u skladu sa astrološkom teorijom; a u okviru prakse postoji 1)''baratanje'' simbolima i 2)tumačenje simbola (= prevođenje na uobičajeni govorni jezik ljudi). svako ko želi da dublje  shvati šta je astrologija (a verujem da bez takvog shvatanja ne bi ni bilo osnove za valjanu kritiku) morao biti upoznat sa svim ovim 'slojevima' astrološkog fenomena. 





 ................................

NOSCE TE IPSVM
~ spoznaj samog sebe! ~