11/03/2012

Seksualnost u astrologiji





Neko je danas naišao na blog siderallia.blogspot.com kucajući u Google pretrazi „seksualnost u sideralnoj astrologiji“. Ma kako može zvučati smešno, ovo je ipak dobra tema za razmatranje – i ovaj upit me je podstakao da napišem nešto o tome.

Pre svega, seksualnost je ne samo ’jedan od’ aspekata našeg života, već jedan od onih par primarnih, najvažnijih, i to takav koji u sebi objedinjuje ono što shvatamo kao Najniže, sa onim što doživljavamo kao Najviše - u nama samima i Univerzumu; ukratko, naša seksualnost je aspekt našeg bića u kome se Bog i Životinja u nama spajaju – i kroz koji deluju ujedinjeno. Posledica čina vođenja ljubavi seksualnog čina sa partnerom suprotnog pola jeste stvaranje novog ljudskog bića; nije li ovo samo po sebi dovoljan pokazatelj čudesne prirode seksualnosti?

U astrologiji seksualnost je nemoguće prikazati u karti samo nekim pojedinačnim faktorom – npr. jednom planetom i njenim položajem ili aspektima.
Ali planete jesu ono na šta se prvo usmeravamo, pokušavajući da ’rastumačimo’ astrološki prirodu nečije seksualnosti, i zato je ovo o čemu ću pisati univerzalno astrološki relevantno, bez obzira da li radimo u okviru Tropskog ili Sideralnog sistema.

Venera je poznata kao planeta ljubavi i planeta koja simbolizuje želju za jedinstvom, pa je stoga ona najčešće prva na ’udaru’ kada želimo da pristupimo seksualnosti u astrologiji, i konkretno u nekoj pojedinačnoj natalnoj karti. Međutim, ako ’zagrebemo’ malo ispod romantičarskih ideala i bajkovitih prikaza ljubavno-seksualnih iskustava, vidimo da je seksualnost daleko širi pojam i samo iskustvo seksa daleko prevazilazi ono što Venera simboliše. Venera je primarno orjentisana na zadovoljenje lične žudnje kroz neki vid kontakta-povezivanja sa drugom osobom, i pogledu seksa može opisati intenzitet emotivnog naboja, koji je svakako važan u čovekovom seksualnom životu; ali to nije ono u čemu se naše iskustvo seksualnosti iscrpljuje.

Mars je sledeći ’na meti’ astrologa kad je seks u pitanju – budući se simbolično odnosi na fizičku snagu, potenciju, način ispoljavanja energije kod čoveka i uopšte vibraciju i harizmu koju čovek u telesnom smislu ima. Vidimo u raznim opisima Marsovog principa zaista puno toga što se odnosi na seksualnost; energija, fizičko delovanje, sirova snaga – sve ovo je važno za samo seksualno iskustvo, tj. seksualnost u nama predstavlja svakako neki vid ’baratanja’ energijom, ispoljava se kroz fizički čin i seksualna želja ima ogromnu snagu – sirovu, primalnu snagu Prirode koja žudi za stvaranjem. Ipak, seksualnost nije ni samo ovo. Zato nastavljamo dalje posmatranje astroloških planeta, u nameri da otkrijemo kakva je njihova veza sa seksualnošću kod čoveka.

Merkur važi za planetu intelekta i gotovo da je besmisleno pominjati ga u ovom kontekstu – reklo bi se na prvi pogled. Ali da li je zaista tako? Da li naš intelekt zaista ni na koji način ne učestvuje u našem seksualnom iskustvu? Poznato je da postoje osobe koje mentalne slike, misli, ideje mogu seksualno i čulno uzbuditi više nego fizički dodir, ili slike seksualnog čina. Naravno, ne možemo reći da je seksualnost u nama merkurovski fenomen, ali nećemo olako ni sasvim odbaciti Merkura iz ovog razmatranja i njegovu ulogu u seksualnosti.

Jupiter pak, društvena planeta koja predstavlja u nama težnju ka višem, sve-boljem, potrebu za ekspanzijom i napretkom (na razne moguće načine) lako može biti prepoznata u seksualnom iskustvu: u trenutku orgazma, mi – makar na kratko – doživljavamo zaista nešto što najprostije možemo nazvati ’proširenjem’ svog ’ja’ --- ovo ja na izvestan način biva ekspandirano, izmenjeno-bivajući-u-vezi-sa-nečim-Većim. Tipično jupitersko iskustvo, moglo bi se reći. Takođe, jedan od važnih atributa Jupitera jeste radost, a ko može poreći da seks za čoveka predstavlja jedan od najvećih izvora radosti? Pa ipak, jasno je da jupiterski simboli ne daju celovito ’objašnjenje’ ili opsi iskustva seksualnosti.

Saturna, tog ’starog đavola’, teškog, okamenjenog i ne-fleksibilnog ’vraga’ koji nam samo zagorčava život bolje i da ne pominjeu ovom kontekstu, pomisliće neki čitalac. Kakve on može imati veze sa seksom? I te kako može, i ima! I to ne bilo-kakve: Saturn, kao astrološki princip forme i strukture predstavlja samo naše telo u jednom drugačijem ali ništa manje važnom smislu nego Mars – dok je Mars simbol mišića u telu, Saturn su kosti, a tek ova dva sistema organa čine telo takvim kakvo jeste. A to da je svako od nas u svom zasebnom telu, da smo ’ograđeni’ ovom formom i očito ne možemo fizički napustiti telo a da i dalje kažemo da smo živi – jeste preduslov za seksualno iskustvo; možda ima i drugih iskustava koja su po doživljaju koji nose nalik onom u seksu, ali – bez učestvovanja tela, to nije seks! Dalje, Saturn je poznat u astrologiji kao ’Veliki Kosač’, onaj koji se tiče okončanja života, tj. smrti,  gospodar granica; a seks, i posebno orgazam, se u nekim podnebljima naziva još i ’mala smrt’, petit morte. Dakle, Saturn je itekako prisutan i važan u ovome, premda njegovo prisustvo može biti manje uočljivo.

A šta je sa transcendentalnim planetama, Uranom, Neptunom i Plutonom?

Pluton je već nekoliko decenija (od kako je otkriven i ’dato’ mu je vladarstvo nad Škorpijom – krajnje upitno, inače, i ja lično ne posmatram Plutona tako – ali to bi bila druga tema) ustoličen na tronu ’misterioznog’ vladara seksualnosti najšire uzev – premda uglavnom u literaturi bez ikakvog detaljnijeg ili dubljeg objašnjenja. Atributi koji mu se pripisuju, ipak – transformacija i transmutacija (što nisu isti pojmovi!) – vidimo da odgovaraju iskustvu seksualnosti, kada se shvati šire od uobičajenog zadovoljavanja potrebe za ’pražnjenjem naboja’ (koje bi bilo nalik češanju kad nas nešto zasvrbi). Zaista, tokom seksualnog spajanja sa partnerom, ako to želimo i ako smo za to otvoreni – mi možemo doživeti transformaciju; možda ne toliko dramatičnu da sutra na ulici prvi komšija ne može da nas prepozna – ali možda i baš ovoliku! I svako ko je seks ikada iskusio i nekako drugačije osim samo kao zadovoljenje-nagona-u-češanje-svaraba-smislu može potvrditi ovo.

Neptun, pak, ta planeta ideala i iluzija, snevanja i mreža ne-stvarnosti kojima se stvarnost tka, ali i u koje se upliće – kakve veze ima on sa seksom? Setite se, jedno od najvažnijih Neptunovih određenja jeste da je to planeta koja simbolizuje našu žudnju za stapanjem sa Univerzalnim Jedinstvom. Svakako dakle, u seksualnom činu prisutan i je i neptunovski aspekt nas – bili ga mi u nekom datom trenutku manje ili više svesni (ili uopšte ne!).

Ostaje Uran, jedini od tri transcendentalna astrološka principa koji još nismo razmotrili. On na prvi pogled nema puno veze sa našom tematikom: planeta višeg intelekta, originalnosti, univerzalne humanosti, princip bratstva svih ljudi... Da ne dužimo previše priču: prepoznaćemo njegovo ’učešće’ u seksualnom iskustvu sasvim lako i jasno – on je munja, udar groma, nagli ’prolom’ energije spuštene u/na zemlju, dakle, predstavlja iskustvo orgazma  - koje dolazi kao naglo ’oslobađanje napetosti’, pro-lom energije, zaista – sasvim specifičan Udar i Grom u našem doživljaju.

Tako smo u razmatranju ’prešli’ sve astrološke planete, i videli da niti jednoj kao njoj samoj u univerzalnom smislu ne možemo pripisati čovekovu seksualnost, a ujedno da ni jednu ne možemo odbaciti kao sasvim nepovezanu sa ovim fenomenom (seksualnosti) u nama; svaka planeta donekle učestvuje u onome što iskušavamo kao seks (u brojnim njegovim ispoljavanjima i aspektima) i ni jedna sama ga ne opisuje u potpunosti.

Nismo razmotrili jedino par astroloških Svetala – Sunce i Mesec, koji se nazivaju i planetama u astrologiji, ali spadaju u zasebnu kategoriju – Luminara, odnosno Svetala, budući na izvestan način možemo reći da su važniji od ostalih planeta. Kako sad važniji!?! – upitaće neko; nije li svaki aspekt važan, nije li tako da svako zrnce prašine i svaka kap vode u okeanu ima svoju ulogu i svaka ta uloga podjednako je važna! Da, mogu se složiti sa ovim. Ipak, u zavisnosti od perspektive iz koje posmatramo, moramo reći da su neke stvari/fenomeni ’važniji’ – npr. u okolnostima kad smo gladni, prioritet će nam biti da jedemo, pa tek onda nešto drugo, iako nećemo reći da nam je jedenje najvažnije u životu. Dakle, svaka za nas konkretna praktična situacija zahteva neki vid izdavanja i klasifikovanja fenomena po važnosti; to ne znači da tim fenomenima dodeljujemo univerzalno veću važnost, već samo da smo svesni ’gde smo i šta radimo’ u datoj konkretnoj situaciji.
Sunce i Mesec u astrologiji možemo reći da su posebno važni baš na ovakav način: mi smo na planeti Zemlji, koja se vrti oko Sunca – nama najbliže i životo-izvorne zvezde (oko koje se i ostale planete vrte), a oko koje se vrti naš prvi neposredni ’komšija’ u čitavoj širini Univerzuma – Mesec. Dakle, na sebi svojstven način, svako od ova dva Svetla posebno je značajno za nas na zemlji.

Astrološki, Svetla se razmatraju primarno kao par – i to par polarnosti: Sunce je muško, Yang, otac, dok je Mesec žensko, Yin, majka. I ovo nam već otkriva puno – taman koliko je dovojno i još više od toga - vezano za našu temu: suprotno-polni principi međusobno se privlače, oni su komplementarni, nadopunjuju se i teže da se sjedine. I sama reč ’seks’ ustvari znači ’pol’; u nekim jezicima i nema dva termina za ova dva pojma, npr, u engleskom, gde ’sex’ znači ono što mi zovemo ’pol’ ali i ono na šta mislimo kad mislimo o spajanju muškog i ženskog. Dakle, i razlika i spajanje – sve je to seks. I to ne tek bilo kakva razlika, nego ekstremna razlika – tako da su različitosti međusobno suprotne, da sačinjavaju par uzajamno-suprotnih principa koji se totalno razlikuju jedan od drugog i koji se stoga totalno privlače. U čulnom, i generalno u prirodi, ove razlike zovemo muško i žensko; njihovo spajanje – seks; proizvod njihovog jedinstva – dete.

Tako smo napokon došli do onih astroloških faktora za koje u primarnom smislu možemo reći da oslikavaju seksualnost kod čoveka: to su Sunce i Mesec u svakome od nas.

Svaki pojedinac, ma kog pola fizički i hormonski bio ’određen’, sačinjava u sebi jednu celinu, jedinstvo – i ’unutar’ te celine, unutar sebe samog,  sadrži oba ova principa. Svako od nas je i muško i žensko.

Šta to znači, da smo svi biseksualni ili da smo gejevi!!?? Pa, da – na neki način jesmo, tačnije, možemo biti; to zapravo nije poenta – poenta je da, ma kako nazivali svoju’ seksualnu orjentaciju’, to je seksualna orjentacija, tj. izražavanje seksualnosti u nama, a sama seksualnost nije nešto jedno-značno, nije samo ’muškost’ ili samo ’ženskost’. Seksualnost je muškost i ženskost, seksualnost je tek njihov među-odnos, ta njihova različitost koja teži jedinstvu. I svaki čovek u telu jeste seksualno biće, bio toga svestan više, manje ili uopšte.

Astrološki rečeno, naše Sunce i naš Mesec zajedno primarno, suštinski opisuju našu seksualnost. I mi prirodno težimo da se spojimo, povežemo sa partnerom koji će na adekvatan način biti komplementaran Svetlima u nama: koji će biti Sunce našem Mesecu, i Mesec našem Suncu.

Ovo je ’idealan spoj’ – upotpunjenost priroda na esencijalnom nivou.

Ali, istovremeno, uvek i ostale planete, ostali aspekti našeg bića, učestvuju u odnosu – u svakom odnosu koji ostvarujemo i u svakom iskustvu koje doživljavamo, prisutna je celina našeg bića, premda samo neki njeni pojedinačni aspekti u datom trenutku dolaze u prvi plan.

Kada stupamo u neki odnos sa drugom osobom, mi spontano jedno drugo na izvestan način aktiviramo-pobuđujemo tj. jedno kod drugog nešto posebno ’zahvatamo’ i pokrećemo.

Ako su to, jezikom astrologije, planetrani principi koji se međusobno polarno nadopunjuju, parovi poput Sunca i Meseca, Marsa i Venere, Jupitera i Merkura ili na drugi način Jupitera i Marsa, te bilo koje ’muške’ planete sa Mesecom ili ’ženske’ sa Suncem – eto komplementarno-polarnog spoja! I u takvim odnosima osećamo da se saradnja odvija lakše, da smo pobuđeni, pokrenuti, inspirisani – da nam se pokreće entuzijazam. To naša kreativnost ’kipi’ iznutra, vrvi pritajeno spremajući se da se izlije u manifestaciju spolja – bilo kao seksualna ekstaza, ili kao neka druga ’iskra’, varnica, začetak-seme iz koga će izrasti plod, neko spoecifično dete.

Može biti da to hoće da sasijaju – i sijaju – jače, drugačije, življe – naša Svetla; ili dato neki drugi aspekti naše prirode bivaju podstaknuti i nadopunjeni tako da postaju plodni. U svakom slučaju, to što može da stvara-rađa i što nosi u sebi potencijal plodnosti jeste celovitost našeg bića, unutrašnja polarnost naše prirode, astrološki esencijalno oslikana principima udruženih Sunca i Meseca, kao para.


 *******************



NOSCE TE IPSVM
~ spoznaj samog sebe! ~